Lotilko program

Komplex, hosszú távú kezelés pszichoterápiás fókusszal krónikus, súlyos mentális problémákkal élő gyerekeknek és családjaiknak.

Fő támogatók: Mol Alapítvány és az NFSZK

További információ...

LOTILKO PROGRAM 2020

„Egy gyermeknek szárnyakat adok, majd megtanítom neki, hogyan repüljön a sajátjával”

(Gabriel García Marquez: A bábu)

A Lotilko progam komplex, hosszú távú kezelési programot kínál krónikus, súlyos mentális problémákkal élő gyerekeknek és családjaiknak.

A gyermekpszichiátriai osztályokról távozó gyerekek és családjaik megkaphatják azt a komplex pszichoterápiás kezelést, amelyre állapotuk hosszú távú stabilizációjához feltétlenül szükségük van.

Célunk, hogy segítsük a gyermekek rejtett személyiségtartalmaik és működő személyiségrészeik hatékony mobilizálását a képzőművészeti és drámaelemekre épített művészet-pszichoterápiával és a család terápiás bevonásával.

A program szervezője: A PRO JUVENTA ALAPÍTVÁNY

Fontosnak tartjuk a művészetterápia pszichoterápiás rendszerbe emelését, mert az tapasztaltuk az elmúlt 24 évben, hogy a gyermekek az alkotásokon, játékon keresztül könnyebben felszínre tudják hozni a problémájukat, melyek ezáltal érthetőbbek, tudatosabbak és kezelhetőbbek lesznek. A technikák variálása más-más perspektívába helyezi ugyanazt a gondolati anyagot. A terápiás alkotások ily módon a diagnózis felállításában és magában a kezelés folyamatában is fontos szerepet töltenek be. Megmutatják a fejlődési folyamat nehézségeit és kimenetelét. Az alkotás örömén keresztül a személyiségnek lehetősége nyílik önmaga újraértelmezéséhez.

A művészeti eszközök és módszerek váltogatása, különböző modalitásokra váltást tesz lehetővé. Egy problémakört más-más terepen körbejárni, és mélyen megismerni, vagy minden oldaláról megszemlélni, bemutatni, és csoportban megosztani, óriási lehetőségeket rejt magában a gyógyítás, reparáció terepén, a probléma megismerésében és feldolgozásában. Így kapcsolódik – nagyon szerencsésen – egymáshoz csoportjainkon a zene, a drámajáték és a képzőművészet.

Mindezek összekapcsolásán keresztül szeretnénk a programban részt vevő gyermekeknek és családjaiknak szárnyakat adni, esélyt az egészségesebb, teljesebb ifjú-, és majdan felnőttkorhoz.

A program szakmai megvalósítója a Murmo szakmai közössége
www.murmo.hu

MIBŐL ÁLL A LOTILKO PROGRAM

 1. PSZICHOTERÁPIÁS CSOPORTOK – térítéses, támogatás igényelhető
  Ingyenes 17 hét hetes (Varázsdoboz, 9-11 év, Kilátó, 14-18 év) és 30 hetes csoportot (Szabad kikötő, 11-14 év) biztosítunk olyan gyermekek számára, akik a gyermekpszichiátriai osztály elhagyása után további terápiára szorulnak. Térítéses autizmus specifikus zeneterápiás kamasz csoportunk is a program része (Konnekt, 14-18 év).
 2. SZÜLŐ CSOPORT – térítéses, támogatás igényelhető
  5 alkalmas támogató szülő csoporton vehetnek részt azok, akik a program részt vesznek. A csoport kíséri a komplex terápiákat.
 3. SZÜLŐ KLUB – ingyenes
  4 alkalommal részt vehetnek a programban részt vevő szülő pszichoedukációs eseményeinken, ahol körüljárjuk az internetfüggőség, bántalmazás, evészavar és figyelemzavar témakörét a szülők számára összeállított megfogalmazással. Az eseményeken  személyesen részt vevő szülők feltehetik kérdéseiket.
 4. CSALÁD-, PÁR KONZULTÁCIÓ – térítéses, támogatás igényelhető
  A Murmo családterapeutái felajánlanak a család vagy a szülők számára konzultációs órákat (60 perc) havonta 1 alkalommal. Ezek az alkalmak is követik a komplex folyamatokat. Céljuk, hogy segítség a családokat abban, hogy rálássanak a család működés szerepére a patológiák kialakulásában, fenntartásában és a gyógyulásban egyaránt.
 5. CSALÁDTERÁPIA – térítéses, támogatás igényelhető
  A programba jelentkezőknek szakmai indokoltság szerint családterápiát is biztosítunk a Murmóban vagy kapcsolódó szakembereinknél. Vállaljuk a program ideje alatt a folyamatos közös gondolkozást a közreműködő kollégákkal. A programban részt vehetnek akkor is családok, ha nem a Murmóba járnak családterápiára, de a szakmai együttműködés engedélyezésére abban az esetben is szükség van.
 6. EGYÉNI TERÁPIA – térítéses, támogatás igényelhető
  A programba jelentkezőknek szakmai indokoltság szerint egyéni terápiát is biztosítunk a Murmóban vagy kapcsolódó szakembereinknél. Vállaljuk a program ideje alatt a folyamatos aközös gondolkozást a közreműködő kollégákkal. A programban részt vehetnek akkor is családok, ha nem a Murmóba járnak a gyerekek egyéni terápiára, de a szakmai együttműködés engedélyezésére abban az esetben is szükség van.

Murmo team szakmai külső szupervízora: Dr. Merényi Márta
Komplex kezelések rendszerszupervízora: Mathias Lohmer
Murmo szervezeti szupervízora: Dr. Terenyi Zoltán
, Mathias Lohmer
Programfelelős: Pap Erika

KIKET VÁRUNK

Kiemelt célcsoportunkba tartoznak a következő problémákkal élő gyermekek, kamaszok és családjaik:
Pszichoszomatikus beteg gyerekek (organikus ok nélküli ájulás, fejfájás, szédülés, amnézia, gyomorbántalmak, végtagfájdalmak), autizmus spektrum zavarral élő gyerekek, hangulatzavarokkal, személyiségfejlődési elakadásokkal, evészavarral, figyelem-, és magatartás zavarral küzdő, valamint egyéb szorongásos zavarokban szenvedő gyermekek és kamaszok, akik éppen elhagyták a gyermekpszichiátriai osztályt, és állapotuk stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges egy megtartó, hosszú távú terápia.

HOGYAN LEHET JELENTKEZNI

Levelet kell írni a murmomail@murmo.hu e-mail címre, amelyben jelzi a szülő, hogy szeretne a Lotilko programban részt venni.

A csoportokba gyermekpszichiátriai zárójelentéssel vagy ambuláns lappal lehet jelentkezni, vagy belső Murmo Team ajánlással. A bejelentkezéskor kérjük a szülőket, hogy csatolják a korábbi kórházi zárójelentéseket, vizsgálati anyagokat, leleteket.

A TERVEZETT ÖNELLENŐRZÉS BEMUTATÁSA

A program megvalósítói a Murmo team tagjai közül kerülnek ki, így a program haladását heti rendszerességű eset teameken, féléves személyzeti csoporton is követjük. Az egyes csoportokat team és egyéni szupervízióra is viszik a terapeuták, valamint az egész program pszichoterápiás reszim szintű működését is követi egy szakszupervízor. Minderről jegyzőkönyvek készülnek.

A csoportokhoz szülő konzultációkat csatolunk, amelyek során a szülőkkel közösen is gondolkozunk a problémáról, amivel dolgozunk a csoporton. A 30 hetes tervezet előzetesen elkészült, amelyet követnek a terapeuták. Erről részletesen az egyes csoportok vezetőinél érdeklődhetnek.

A csoport elején és végén viselkedési kérdőívet töltenek ki a csoport tagjai és a szülők, amelyet a csoport zárultával megismétlünk. A kettő összehasonlítása és a szubjekítv beszámolók, az alkotások valamint a terapeuták meglátásai adják ki a csoportos munka erdeményét. Hosszú távú előrelépésekről a szülők jeleznek vissza, amelyek eredményét eljuttatjuk együttműködési partnereinknek is a szülők beleegyezésével.

ÖNKÉNTESSÉG

Programjainkon rendszeresen biztosítunk hospitálási lehetőséget művészetterapeutáknak, rehabilitációs tevékenység terapeutáknak, pszichológusoknak, orvosoknak, valamint pedagógusoknak és gyógypedagógusoknak.

Jelentkezni lehet Schwanner Zitánál a murmoonkentes@gmail.com e-mail címen


Szabad kikötő

Képzőművészetterápiás csoport pszichoterápiás fókusszal.

A MOL Alapítvány támogatott csoportja, a Lotilko Program része.

Célcsoportunk olyan 9-14 éves gyerekekből áll, akik gyermekpszichiátriai problémákban érintettek, súlyos hangulatzavarral, személyiségfejlődési elakadással, egyéb szorongásos vagy-, magatartás zavarral küzdenek.

A programmal felkínáljuk annak a lehetőségét, hogy ezen gyerekekkel folyatott munka hosszabb távon és hatékonyan folytatódjon a kórházi kezelést követően.

További információ: https://murmo.hu/timetable/event/szabad-kikoto


Antanténusz művészetterápiás program

Gyermekotthonban vagy átmeneti otthonban élő gyermekek terápiás programja.

Programunkkal azokat a gyerekeket szeretnénk speciális terápiás eszközeinkkel támogatni, akik pszichiátriai osztályon, esetleg pszichiátriai gondozóban megfordultak súlyos pszichés állapotaik miatt, és mindennapjaikat gyermekotthonban vagy átmeneti otthonban élik. Itt a képzőművészetterápia eszköztárával segítjük meg nyitott csoport működési keretében a gyerekeket.

Programunk másik pillére az őket foglalkoztató túlterhelt és sokszor kiégett személyzet támogatása. Kiégés elleni csoportok szervezésével kívánjuk segíteni a gyermekotthonban dolgozó kollégáinkat.


Táborok

Táborainkat élmény alapon szervezzük, különféle művészeti ágak köré szervezve.

Színház-, képző-, és filmművészet vezetik a témáinkat. Fontosnak tartjuk, hogy a napi 4-5 terápiás/fejlesztő óra mellett jusson idő a felszabadult játékra és kikapcsolódásra is, az iskolai tanév végeztével. A táborokba való bejutáskor előnyt élveznek azok a gyerekek, akik egy éven át terápián vettek már részt, és gyermekpszichiátriai problémákkal élnek.

A tábort szülőkkel, gondozókkal közösen zárjuk. Ide várjuk a szülőket és a testvéreket egyaránt. Egyéni indokolt esetekben lehet ettől eltérés. A tábor utolsó napján a délután folyamán szülő konzultációkat tartunk, ahol a szakemeberek visszajeleznek a gyermekről.

Táborainkban a Pro Juventa Alapítvány önkénetesei segítik a munkát.

Részletek: https://murmo.hu/taborok/