Alapítványunkat 1996-ban hozták létre az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermek-, és Serdülő Pszichiátriai Osztályának dolgozói. Az Alapítvány az OPNI bezárása után több helyszínen szervezte és tartotta életben a művészeti és művészetterápiás foglalkoztatásait, gazdag repertoárral. Alapítványunk alapítója Prof. Dr. Nagy Zoltán.

Az alapítvány 2015-ben új célokat tűzött ki, mellyel szélesebb körben kívánja támogatni a pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekeket, fiatalokat. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a családokkal való komplex munkára, prevencióra és pszichoterápiára. 

Keressük azokat a helyszíneket, ahol segíthetjük a hosszabb terápiára szoruló gyermekek gyógyítását. Az állandósultnak látszó egészségügyi átszervezések, a gyermekpszichiátriai osztályok igen csekély száma miatt osztályos keretek között korlátozottá vált az elmúlt évtizedben az érintett gyermekek hosszú távú megsegítése. Komplex terápiás formában, több terápiás szakember komplementer együttműködése szükséges a hatékony kezeléshez, a család bevonásával.

A kórházi kezelést még vagy már nem igénylő gyermekek segítségére kívánunk lenni dehospitalizált közegünkben.  

Működésünkben a megelőzés lehetőségeire is kitérünk, nagy hangsúlyt fektetve a prevenciós-, és képzési programokra, pedagógósok és segítő szakmában dolgozó szakemberek támogatására.

A gyermekotthonok és átmeneti otthonok munkáját is támogatni kívánjuk terápiás eszköztárunkkal. Jelenleg a Murmóban tartott csoportjainkra, egyéni terápiákra várjuk a gyerekeket, akiket tervezetten és előre szervezetten önkéntesek kísérhetnek el a terápia helyszínére, amennyiben a kísérés nem megoldható.


Manninger Mária Műhelye

Szakmai műhelyünk első vezetője Manninger Mária textilművész volt, aki nagy hangsúlyt fektetett a gyermekek személyes megszólítására. A Budai Vár Történeti Múzeumában több sikeres kiállítást is rendezett a gyermekek munkáiból, ugyanott drámajátékokat is játszott a csoportjaival, ahol a teljes díszlet- és jelmezegyüttest közösen készítették el. Az OPNI Gyermekpszichiátriai Rehabilitációs Osztályán nem csak rajzoltak, festettek a gyerekek, de kötéseket, horgolásokat, hímzéseket és színes textil applikációkat készítettek, akkoriban elsőként az állami egészségügyi ellátás keretein belül Dr. Herczeg Ilona osztályvezető főorvosnő személyes és szakmai támogatásával.


Komáromi Műhely

Komáromi Erzsébet Katalin (művészetterapeuta, művészetpedagógus, textilművész) – aki az OPNI-ban felnőtt művészetterápiás csoportot is vezetett – 1996-ban csatlakozott a műhelyhez és évekig kettős vezetéssel zajlott a munka. Komáromi Erzsébet 2000-ben a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával szerelte fel grafikai műhelyét, ahol egyedi nyomatokat (linómetszet, hidegtű, monotípia) is készíthettek a gyerekek. Ez a Műhely ma a Murmóban működik. Minthogy a gyermekosztály művészetterapeutája felnőttekkel is dolgozott, ezért a gyermekosztályt „kinőtt” alkotók könnyen tudtak „átigazolni” felnőtt csoportokba. Ez szerves és biztonságos utat biztosított a felnőtté vált gyermekeknek a további pszichiátriai kezelés megoldásához. Ma ugyanez a helyzet, mert a Murmót kinövő gyermekek átkerülhetnek a Védett Átkelő Galéria (https://atkelogaleria.com/) terápiás csoportjaiba, ahol szakképzett csoportvezető dolgozik a hosszabb pszichés támogatást igénylő mentális sérültekkel.


Grafikai Műhely képekben

A MOL Alapítvány által támogatott Grafikai Műhelyben elsőrsoban monotípia, hidegtű, lino metszet, papír nyomat technikákat alkalmazunk a gyerekekkel különféle terápiás programok keretében.


Művészetpszichoterápiás szakmai műhely megálmodói

Pap Erika és Komáromi Erzsébet Katalin 2006-ban kezdték el közös munkájukat az OPNI Gyermek-, és Ifjúságpszichiátriai Osztályának rehabilitációs részlegén egy hosszú folyosó végén található művészetterápiás csoportszobában. Munkájukat sokszor áldatlan körülmények között végezték, de mindig az volt a közös pont, hogyan lehet a művészettel a személyiség legmélyebb tudattalan rétegeihez eljutva terápiás hatást kifejteni még akkor is, ha a gyerekkel keveset lehet találkozni. A közös gondolkodás és egymásra hangolódás inspiratív lendületében végezték és folytatják ma is kettős terápiás csoport-vezetői munkájukat, abban a szilárd hitben, hogy a mentálisan sérült, lélektani akadályokkal élő gyermekek probléma-labirintusából képesek együttesen kiutat találni.


Zeneterápiás műhely

Zeneterápiás műhelyünket Erőss Rebekával szereltük fel 2015-ben komplett Orff–féle hangszerparkkal, amely jól támogatja a gyermekek zeneterápiás részvételét. A Módszer alapelve a mozgás (ritmus), a szöveg, az ének és a hangszeres játék egységének megteremtése, melyek a terápiás munkában hatékonyan alkalmazhatók. 

Ha szeretné velünk együtt tovább írni az alapítvány történetét, csatlakozzon szakmai vagy adományozói csapatunkhoz!